Houtwesp bestrijden

De houtwesp komt voor in de Nederlandse bossen. Voornamelijk in- en rondom aangetaste dennen en sparren. De houtwesp gebruikt haar legboor om bomen aan te tasten en legt honderden eitjes in het hout. De larven vreten zich lange gangen door het hout heen om vervolgens uit te vliegen en de cyclus opnieuw te starten.

In Nederland zijn twee verschillende soorten actief. De reuzenhoutwesp welke zo’n 18-38 mm lang kan worden en de gewone houtwesp. Laatstgenoemde kun je herkennen aan de zwartblauwe kleur en de roodgele band op het achterlijf. De legboor van de gewone houtwesp kan wel 35 mm lang zijn.

Overlast melden

Is het een houtaantaster of een wesp?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is de houtwesp meer een houtaantaster dan een ‘gewone’ wesp. De houtwesp voedt zich met hout en steekt niet, terwijl andere wespen zich voeden met nectar, fruit, onze zoete drankjes en insecten en wel degelijk gemeen kunnen steken. Daarnaast kan de houtwesp een stuk groter worden dan een gewone wesp.

Houtwesp overlast in de particuliere sector

Ondanks dat houtwespen zich voornamelijk in de natuur laten zien, kunnen ze ook plotseling in werkplaatsen, woningen of andere gebouwen tevoorschijn komen. Ze worden aangetrokken door ‘bouwhout’. Onlangs verwerkt timmerhout heeft een grote aantrekkingskracht op de houtwesp. Gedurende de productie van boomstammen tot timmerhout gaat de ontwikkeling van de larve ‘gewoon’ door en zo komt de houtwesp bij jou terecht. In tegenstelling tot andere houtaantasters wordt de draagkracht van het hout zelden aangetast. Heb jij de houtwesp gesignaleerd of een vermoeden van zijn aanwezigheid? Dan komen we bij je langs voor een inspectie, advies en zorgen we voor de oplossing!

Houtwesp in de zakelijke sector bestrijden

De houtwesp tast voornamelijk zieke en gevelde bomen aan. Vanuit bosbouw-oogpunt is dit een groot probleem, de aantasting van de boom wordt door de aanwezigheid van de houtwesp verergerd. Onze plaagdierbestrijders komen graag bij je langs voor inspectie, advies en een oplossing op maat!

Houtwesp bestrijden of vraag een prijsindicatie aan

Wij bestrijden de houtwesp voor de particuliere én zakelijke klant. Onze plaagdierbestrijders voeren een inspectie uit om je vervolgens te voorzien van advies en natuurlijk de oplossing. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden of ondervind je overlast van de houtwesp? Neem dan vrijblijvend contact met ons op óf vraag een prijsindicatie aan!

Prijsindicatie voor houtaantasters aanvragen
Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens