Eikenprocessierups bestrijden

Sinds een aantal jaar is de eikenprocessierups actief in Nederland. De verandering van het klimaat is hier een belangrijke oorzaak van. Waar de eikenprocessierups tot begin jaren negentig met name actief was in Zuid en Midden-Europa, laat deze zich steeds vaker noordelijker zien.

Toename van de eikenprocessierups

Ook de toename van eikenbomen in ons land is een reden voor de toename van de rups. De eikenprocessierups legt haar eitjes bij voorkeur in de zomereik, de nesten bevinden zich meestal aan de voet van de eik of aan de takken. En dan met name aan de zuidkant waar het vaak een stuk warmer is.

In de periode tussen mei en juli vindt de meeste overlast van de eikenprocessierups plaats. In deze periode ontwikkeld de eikenprocessierups massaal brandharen en worden er in en rondom de eikenbomen grote nesten gevormd.

De gevaren van de eikenprocessierups

Maar wat veel mensen niet weten is dat je gedurende het hele jaar last kunt ondervinden van de eikenprocessierups, en dan met name de brandharen. De brandhaartjes die op de rug van de rups groeien kunnen overal blijven liggen. Deze brandhaartjes blijven bovendien nog jaren actief. Ook het weer heeft hier invloed op, wanneer het harder gaat waaien worden de brandharen verspreid. Zelfs op honderden meters is het nog mogelijk om ‘gestoken’ te worden.

Mensen die op eigen initiatief de nesten gaan verwijderen, weten vaak niet welke risico’s dit met zich meebrengt, en brengen anderen hierbij in gevaar. Zo zijn er veelvoorkomende methodes zoals; het spuiten van gif, het opzuigen van nesten met een stofzuiger of vacuümpomp of het wegbranden van de nesten waar de eikenprocessierups in zit. Echter zal dit zorgen voor een toename van brandhaartjes in de lucht.

Neem direct contact op

Eikenprocessierups bestrijden

Daarom is het verstandig om contact op te nemen met een plaagdierbestrijder. Wij weten precies hoe wij de nesten van eikenprocessierupsen op een veilige en verantwoorde manier moeten verwijderen. Dit doen wij voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Kunnen we jou helpen? Laat het ons weten via onderstaand formulier. Beschrijf het probleem, dan nemen wij zo snel mogelijk contact op.

Vul het formulier in om een afspraak te maken

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens