Houtaantasters

Houtaantasters eten zich een weg door dakconstructies, balken, vloeren, plafonds en trappen… Eigenlijk alle soorten verwerkt naald- en loofhout zoals eikenhout. Houtaantasters kunnen de veiligheid dan houtwerk aantasten. Heb je houtaantasters gesignaleerd, of ben je er niet zeker van? We komen bij je langs voor een inspectie en persoonlijk advies!

Hulp inschakelen

Houtaantasters

Als we het over houtaantasters hebben, hebben we het meestal over de gewone houtworm, de grote houtwormkever (ook wel de bonte knaagkever genoemd) of de boktor. De houtaantasters zijn de larves, welke zich voeden met hout. De houtworm of boktor is een drooghout boorder, wat betekent dat het alleen verwerkt naald- en loofhout aantast zoals eikenhout. Daarom zitten ze zo graag in de balken van je woning.

Herkennen

Je kunt het werk van houtaantasters herkennen aan fijn zaagsel op het hout of op de grond. Vaak zie je kleine gaatjes in het hout, dit zijn de uitvlieggaatjes. De grootte van de gaatjes is afhankelijk van het soort houtaantaster. De gewone houtworm maakt cirkelvormige uitvlieggaten met een diameter van 1-2 mm. De grote houtwormkever laat cirkelvormige gaatjes achter met een diameter van zo’n 2,5-4 mm. De boktor zorgt voor ovale uitvlieggaten met een diameter van maar liefst 6-9 mm. De schade door de boktor kan echter onzichtbaar zijn. De boktor maakt kraamkamers in het hout, vaak in combinatie met schimmels, wat voor lekkage kan zorgen.

De tunnels die de larven van de gewone houtworm, de grote houtwormkever of de boktor achterlaten, kunnen de draagkracht van de houtconstructie in gevaar brengen. Na de ontpopping vliegt de kever uit en legt weer eitjes in ander hout, die cirkel wil je natuurlijk zo snel mogelijk doorbreken!

Houtaantasters bestrijden

Misschien heb je huis-tuin-en-keuken middeltjes zoals sprays en petroleum al geprobeerd. Kostbare goedjes waarvan de werking niet gegarandeerd is. Een ervaren ongediertebestrijder inspecteert eest het probleem en kan dan aan de slag met de bestrijding. We behandelen de constructie meestal met een middel op oliebasis. De larve eet het behandelde hout op en gaat vervolgens dood. Voor elk soort houtaantaster is er echter een andere behandeling nodig.

Wij bestrijden houtaantasters voor particuliere en zakelijke klant. Onze kernwaarde blijft hetzelfde: een persoonlijke oplossing voor het probleem. Met ons garantiecertificaat weet je zeker dat de houtaantasters goed bestreden wordt. Na de bestrijding wil je natuurlijk zeker weten dat de houtaantaster niet terugkomt. Is er sprake van aantasting, dan is het verstandig om het hout na 15 jaar nog eens te behandelen. Dit kunnen wij voor jou monitoren. Dat is Grip met Kik!

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij uit te nodigen voor het bestrijden of voorkomen van ongedierte? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto en probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie. Of je nu een probleem hebt dat direct actie vereist, of dat je aan het oriënteren bent om een partij uit te nodigen, Kik Ongediertebestrijding helpt je verder.

Onze contact­gegevens