Europese hoornaar bestrijden

Ook de (Europese) hoornaar komt net als de Aziatische hoornaar voor in Nederland. De hoornaar is stukken groter dan de Duitse- en gewone wesp met een lengte van ongeveer 30 mm. Verder kun je dit vliegende insect herkennen aan de grote kop in verhouding met het lichaam, dat geel met oranje tot rood van kleur is. De vleugels zijn bruinrood gekleurd net als het achterlijf.

De Europese hoornaar leeft in een kolonie waarbij het om honderden insecten gaat. Binnen deze kolonie worden allerlei soorten insecten gevangen welke bestemd zijn als voedsel voor de larven. De volwassen hoornaars voeden zich voornamelijk met het suikerrijke sap uit planten. In tegenstelling tot wespen, vliegen hoornaars ook ’s nachts én met regen uit én komen daarnaast niet op zoetigheden zoals frisdrank af.

Hulp inschakelen

Nesten van de hoornaar

De -grote vriendelijke- reus onder de wespen komt eind april uit zijn winterslaap en start in mei met het maken van een nieuw nest. Dit geldt overigens alleen voor de hoornaar koninginnen, de mannetjes overleven de winter niet. Halverwege of eind mei begint de koningin met het afzetten van eitjes waarna eind juni ‘de werksters’ het werk van de koningin hoornaar overnemen.

Europese hoornaar bestrijden

Signaleer je per toeval een nest van de hoornaar, maar is er op de desbetreffende plek sprake van geen tot weinig menselijk verkeer? Dan hoeft het wespennest niet verwijderd te worden, de hoornaar zoekt de mens zelden op. Ondervind je overlast van de hoornaar of heb je een nest aangetroffen op een dichtbevolkte plek?

Schakel dan altijd een ongediertebestrijder in. Ook wanneer je het vermoeden hebt dat er zich in de buurt een nest bevindt. Wij komen altijd ter plaatse voor inspectie en onderzoeken de bron van het probleem. Met de ervaring van onze vakmensen kunnen we de hoornaar en/of het nest hiervan bestrijden. Tevens treffen we preventieve maatregelen om overlast van hoornaars in de toekomst te voorkomen. We plaatsen bijenbekjes en spouwsafe roosters. Zo blijft jouw omgeving goed beschermd.

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens