Metselbijen
In Nederland komen er 20 verschillende soorten metselbijen voor. De meest voorkomende soort is de ‘Osmia rufa’ die wordt gebruikt voor de bestuiving van planten in de tuinbouw. Je kunt de metselbij herkennen aan de donkerbruine kleur met een oranje glans op de huid. Vrouwtjes herken je aan de zwarte beharing op de kop en de twee afgestompte horentjes aan de voorzijde. Bij mannetjes is de beharing op de kop lichtgeel en beschikt over lange antennes.
Hulp inschakelenLeefwijze
De metselbij dankt zijn naam aan het samenklonteren van cellen die uit verschillende materialen zoals zand, leem, speeksel en mergel worden opgebouwd. Deze materialen worden uitgeknaagd uit bovengrondse holten zoals bomen en muren. Het vrouwtje maakt gebruik van holle stengels om haar eitjes in te leggen, dit gebeurt van eind maart tot mei. Metselbijen leven voornamelijk van stuifmeel en nectar.
Preventieve maatregelen of wering tegen metselbijen
Het komt niet vaak voor dat mensen overlast ondervinden van de metselbij. Echter kan het voorkomen dat de metselbij in grote getalen aanwezig is, dan kan de aanwezigheid wél als hinderlijk worden ervaren. Maar omdat de metselbij enorm belangrijk is voor de bestuiving van planten en bomen is de metselbij beschermd.
Wij kunnen wel preventieve werkzaamheden uitvoeren om de metselbij te weren. Wil je meer weten wat Kik Ongediertebestrijding voor jou kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Staat het type plaagdier er niet tussen?
Het kan zijn dat het type plaagdier waar je last van hebt er niet tussenstaat, of dat je niet goed weet met welke type je te maken hebt. Je kunt dan contact met mij opnemen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om je foto en probleem via WhatsApp te versturen. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.
Onze contactgegevens