HACCP-controle

Veel bedrijven hebben te maken met strenge eisen op het gebied van bedrijfshygiëne. Hier is de certificeringsnorm HACCP er één van. Kik Ongediertebestrijding voert verplichte controles uit met een bestrijdingsplan op maat. Lees snel verder wat waarom een HACCP-controle verplicht is en wat het precies inhoudt.

In een aantal branches zoals productie, industrie, horeca, recreatie en voedselverwerkingsbedrijven is het verplicht om te voldoen aan certificeringsnormen zoals HACCP. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Deze term is bedacht door NASA in de jaren ’60, om het eten voor astronauten te controleren.

HACCP is een voedselveiligheidssysteem, wat ervoor moet zorgen dat de veiligheid van de desbetreffende producten niet in gevaar komt. De bedrijven die met voedsel werken moeten van tevoren een voedselveiligheidsplan schrijven. Hier staat in wat de mogelijke risico’s zijn bij het verwerken en/of produceren van voedsel.

Bekijk onze referenties

Volgens de 7 stappen van HACCP loopt een bedrijf het hele proces na. Hier worden de mogelijke gevaren vastgesteld (Hazard). Bij mogelijke gevaren kan het gaan om bacteriën/schimmels, chemische gevaren maar ook fysische gevaren. Vervolgens wordt er gekeken (Analysis) naar de kans dat het risico daadwerkelijk zou kunnen gebeuren.

Aan de hand van de mogelijke gevaren moet het bedrijf aangeven hoe dat de Critical Control Points onder controle gehouden zullen gaan worden.

HACCP is een systeem wat is gebaseerd op 7 principes:

  • Stel alle mogelijke gevaren vast
  • Stel de Critical Control Points (CCP’s) vast, om een gevaar te voorkomen
  • Geef per CCP de kritische grenzen aan
  • Bekijk de CCP’s één voor één en stel vast hoe ze gecontroleerd gaan worden
  • Stel de acties per CCP op, wanneer blijkt dat een CCP niet aan de kritische grens voldoet.
  • Controleer het HACCP-plan, kijk of deze werkwijze nog (steeds) tot voldoende veiligheid leidt.
  • Houd alle documentaties en registraties bij.

HACCP-certificering en plaagdierpreventie?

Wil jij in aanmerking komen voor een HACCP-certificering? Dan moet ook het plaagdierpreventieplan aanwezig en op orde zijn en daar kunnen we je bij helpen! We vertellen jou graag meer over de mogelijkheden. Wij maken de bestrijdingsplannen voor jouw organisatie op maat. Dat is grip met Kik! Mogen we jouw organisatie helpen?

Vraag hieronder een vrijblijvende offerte aan.

Klaas-Willem Kik

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen?

Ieder branche kent zijn eigen regels en controles. Met onze preventie- en/of bestrijdingsplannen zorgen we dat jouw organisatie voldoet aan de verplichte certificeringsnormen als ISO 22000, GLOBAL GAP, BRC, IFS, Tesco, FSSC 22000 en AIB. Kunnen we je helpen bij het bestrijden en weren van plaagdieren of het opstellen van plannen? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto en probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Vraag vrijblijvend een zakelijke offerte aan!