Wat te doen tegen de

Processierups

Als het over de processierups gaat, hebben we het vaak over de eikenprocessierups. Maar ook de dennenprocessierups en de bastaardsatijnrups hebben brandharen die een hoop roodheid, jeuk en irritatie van huid en ogen opleveren. Het brandende gevoel kan uren aanhouden. Nu is de vraag: wat kun je doen tegen de processierups?

Soorten processierupsen

Het is voornamelijk de eikenprocessierups die overlast veroorzaakt, zeker in het zuiden van het land is dat het geval. Omdat we in Zeeland en omgeving relatief veel duingebied hebben, komen we ook de bastaardsatijnrups tegen. Dit is strikt gezien geen processierups omdat deze rupsen niet in processie lopen. De brandharen zijn helaas wel vervelend. De dennenprocessierups zien we hier nog niet.

De processierups voedt voedt zich met bladeren en knoppen van de bomen. Je kunt de rupsen in grote nesten in de bomen zien hangen. Daarnaast kun je de aanwezigheid ook herkennen aan de aangetaste bomen met weinig blad, want meestal blijven alleen de nerven van de bladeren (het bladskelet) achter. Is het voedsel op of waaien ze uit de boom, dan verplaatsen de rupsen zich in een processie, dat wil zeggen in een grote slinger achter elkaar aan.

Overlast door de processierups

Behalve de aantasting van bomen, ervaren vooral mensen overlast door de (eiken)processierups. De brandharen van de rups waaien in de rondte en komen dan al snel op mensen terecht. Direct of indirect op kleding en spullen die daarna aangeraakt worden. Kom je in aanraking met de processierups, dan is de kans groot dat je urenlang jeuk en huidirritatie ervaart. Ook de ogen kunnen geïrriteerd zijn en rood zijn of jeuken. In ernstige gevallen krijgen mensen last van koorts, duizeligheid en braken.

Processierupsen bestrijden

Door de grote mate van overlast is men geneigd om zelf allerlei bestrijdingsmiddelen te proberen. Van bladzuiger tot onkruidbrander: we hebben van alles voorbij horen komen. Het risico is echter groot dat de brandharen in tact blijven en zelfs extra in de rondte gaan dwarrelen. Ook het injecteren van bomen en het gebruiken van folie wordt op het nieuws genoemd. Door bomen te injecteren met een speciaal middel loopt dit via de boomsappen naar de bladeren. De rupsen eten dit op en gaan eraan dood. Maar omdat ook veel andere insecten dood gaan, is deze methode verboden. Dat geldt ook voor folies omdat de ‘bijvangst’ groot is. Denk aan vleermuizen en vogels die eraan overlijden.

Hoe dan wel?

Het is aanbevolen om een ervaren plaagdierbestrijder in te schakelen. Kik Ongediertebestrijding is uitgerust met een speciaal soort stofzuiger en de juiste pakken om onszelf te beschermen. De nesten van de rupsen worden als het ware met een soort stofzuiger opgezogen en worden met het chemisch afval afgevoerd. Dit is de enige, bewezen effectieve manier om processierupsen te bestrijden.

Hulp inschakelen

Overlast processierups voorkomen

De overlast van de eikenprocessierups start rond mei-juni en kan tot laat in de zomer aanhouden. Droge winters en warme zomers zullen voor meer overlast zorgen dan natte winters. Hier kun je dus rekening mee houden. Door maatregelen te treffen kun je de verwachte overlast proberen te beperken. Als professionele plaagdierbestrijder adviseren we particulieren en gemeenten- en overheidsinstellingen over de te nemen stappen.

Natuurlijke bestrijding processierups

De vogel is de natuurlijke vijand van de rups. Geef vogels zoals koolmezen een goed leefklimaat, bijvoorbeeld door nestkasten te plaatsen, en zij zullen een groot deel van de rupsen opeten. Wil je meer te weten komen over de bestrijding en wering van processierupsen? Neem dan contact met ons op.

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens