20 augustus Wereld Muggendag

20/08/2020

Op 20 augustus 1897 ontdekte Ronald Ross, een Bitse arts, dat muggen verantwoordelijk zijn voor het overbrengen van malaria. Ook het zikavirus, dengue en chikungunya kunnen door muggen worden verspreid. Elke 20 augustus is het Wereld Muggendag, een mooie kans om even stil te staan bij deze vliegende insecten.

Steekmuggen

Er bestaan duizenden soorten muggen, in Nederland komen er 30 soorten steekmuggen voor. De steekmug voedt zich met bloed, waardoor er ziektekiemen kunnen worden opgepikt en bij een volgend persoon kunnen worden overgebracht. RIVM: “Sinds de uitroeiing van malaria in de jaren 60, komen er geen ziekten meer voor die binnen Nederland zijn overgebracht door muggen.”

Via internationaal transport komen er ook af en toe exotische soorten het land binnen. De tijgermug bijvoorbeeld, deze heeft zich in ons land nog niet permanent weten te vestigen.

Overlast door muggen

’s Zomers, en dan vooral in de schemering, worden muggen actief. Misschien kun je niet rustig slapen door het gezoem én word je wakker met muggenbulten en een hoop jeuk. Heel vervelend natuurlijk, maar een paar muggen in huis is bijna niet te voorkomen en kan bovendien ook niet zoveel kwaad. Maar wemelt het er van, dan is er misschien meer aan de hand. Muggen planten zich namelijk voort in stilstaand water en mogelijk bevinden de larven zich in jouw kruipruimte of vijver. Bij een melding over muggen zullen we altijd op zoek gaan naar de bron, alleen door deze weg te nemen kunnen muggen effectief bestreden worden. Heb jij te maken met muggen overlast? Meld je probleem, we helpen je graag. Ook op Wereld Muggendag 😉

Persoonlijk advies