Het verschil tussen een wesp en een metselbij

12/05/2022

In het voorjaar krijgen wij veel meldingen van mensen die vermoeden dat ze een wespennest in hun schuur of woning hebben. Doordat de metselbij vaak eerder in het jaar actief is dan de wesp, blijkt het dan vaak om de metselbij te gaan.

Het kan voorkomen dat je metselbijen in een muur of kier ziet verdwijnen. Als het er veel zijn, is het begrijpelijk dat je denkt aan een wespennest, maar als het de metselbij betreft kunnen ze over het algemeen weinig kwaad. De metselbij is -zoals alle andere bijen- een zachtaardig beestje. Deze bijen zijn heel nuttig voor de bestuiving van bijvoorbeeld fruitbomen en daarom ook een beschermde insectensoort.

De wilde bijensoort dankt haar naam aan de manier waarop ze hun nest bouwen. In een bestaande holte maken de vrouwtjes een nest door muurtjes te metselen van cement, gemaakt uit een combinatie van grond en speeksel. We vinden de nesten vaak in (oude) muren of hout. Insectenhotels worden ook vaak gebruikt door de metselbij.

Maar hoe weet je nu of het om wespen of metselbijen gaat? Wespen herken je aan hun kenmerkende gestroomlijnde zwart-gele uiterlijk, daar waar de metselbij meer donzig is. Metselbijen leven alleen en vormen geen zwermen zoals wespen. Wespen maken gebruik van een vaste ingang voor het gezamenlijke nest. Metselbijen delen soms wel een muur, maar hebben daar allemaal hun eigen nestje. Je ziet ze vaak even dansen voor de ingang van hun nest voordat ze naar binnen gaan.

Geen paniek dus, als je dit voorjaar wesp-achtige insecten in je muur ziet verdwijnen. Het zou zo maar een metselbij kunnen zijn!