IPM vanaf 2023 verplicht

21/04/2022

Niemand zit op ongedierte te wachten. Daar zal je het vast mee eens zijn. Het is ons doel om grip op ongedierte te houden. Zo helpen we bedrijven met preventie en bestrijding. Plaagdieren zoals muizen en ratten kunnen voor flink wat schade zorgen als ze zich in en om je bedrijfspand bevinden. Waar het vroeger voor de hand lag om naar chemische middelen te grijpen, wordt dat door de regels van nu steeds moeilijker. Sterker nog: vanaf 2023 is het verplicht om knaagdieren in bedrijven aan te pakken met de Integrated Pest Management (IPM) methode.

Integrated Pest Managment (IPM)

De IPM-methode is niet helemaal nieuw in onze branche. Sinds 2017 gebruiken we deze methode al om ongedierte buiten te bestrijden. Vanaf 2023 geldt deze methode ook voor de bestrijding van ongedierte binnen. Het principe van IPM gaat om het onaantrekkelijk maken van de omgeving en het wegnemen van elementen die ongedierte aantrekken.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het dichten van kieren en naden zodat ongedierte niet makkelijk binnen kan komen, maar ook het wegnemen van voedselbronnen en het zorgen voor een schone omgeving. Chemische bestrijdingsmiddelen worden uitsluitend toegepast als het echt niet anders kan en daarvoor gelden vanaf 2023 nieuwe regels.

Chemische bestrijding van knaagdieren

Er zijn andere mogelijkheden om knaagdieren te weren en te bestrijden zonder naar chemische middelen te hoeven pakken. Hoewel chemische bestrijding de meest effectieve en snelste oplossing lijkt te zijn, kan het ook zorgen voor schade aan bijvoorbeeld de natuur of gezondheid. Volgens de IPM-methode mogen chemische bestrijdingsmiddelen pas worden ingezet als de niet-chemische bestrijding niet voor een oplossing zorgt. Als professionele plaagdierbestrijders zijn wij gecertificeerd om chemische middelen toe te passen, met de regels die hier vanaf 2023 voor gelden.

IPM door Kik Ongediertebestrijding

Ons bedrijf is ontstaan uit een agrarisch bedrijf, daarom weten we als geen andere hoe vervelend overlast van ongedierte kan zijn. De IPM-methode is voor ons daarom een vanzelfsprekendheid geworden. Naast dat we deze methode hanteren gebruiken we ook digitale vallen en zetten we camera’s in om de omgeving te monitoren. We houden de omgeving continu en op afstand in de gaten, zodat we efficiënt te werk kunnen gaan.

Natuurlijk kun je als agrariër ook zelf aan de slag met de IPM-methode én kan je de certificering halen om zelf te mogen werken met chemische bestrijdingsmiddelen. Dat heeft alleen wel wat voeten in de aarde, wat er allemaal verandert hebben we voor je op een rij gezet.

Op naar 2023