Is het een bij of een wesp?

24/05/2022

De laatste weken hebben we genoten van een paar heerlijk zonnige voorjaarsdagen. Deze warmte is het startsein voor veel insecten om tevoorschijn te komen. Net als wij, worden ze met hogere temperaturen weer actiever buiten.

In mei en juni krijgen we veel meldingen van wespen. Maar zijn het eigenlijk wel wespen? Wij ervaren dat het in deze periode bij veel meldingen gaat om bijen!

Zodra de temperaturen in het voorjaar rond de 18 graden komen, gaan bijen erop uit om nectar en stuifmeel te verzamelen van bloemen. Bloeiende fruitbomen en paardenbloemen zijn een feest voor de bij.

Duitse wesp

Verschillen tussen bijen en wespen

Verschil 1. Seizoen

Wespen zie je vaak pas hartje zomer in grote aantallen rondvliegen. De eitjes van de werksters komen in het voorjaar uit. Deze werksters hebben het de eerste tijd druk met het verder uitbouwen van het nest en het voeden van de larven. Eind juli is het wespennest klaar. Dát is het moment waarop de werksters massaal het wespennest verlaten op zoek naar zoetigheid. Die zoetigheid vinden ze in de zomer natuurlijk makkelijk op jouw tuintafel met zoete drankjes en lekkernijen. De bekendste wespensoort noemen we daarom de limonadewesp. Bijen zijn duidelijk eerder in het seizoen actief dan wespen.

Verschil 2. Uiterlijk

Er zijn nog meer verschillen. Wespen herken je aan hun kenmerkende gestroomlijnde zwart-gele uiterlijk, daar waar de metselbij meer bruin en behaard is. Wespen hebben de bekende smalle wespentaille en zijn feller van kleur.

Verschil 3. Gedrag

Ook het gedrag is duidelijk anders. Bijen zie je vaak in zwermen vliegen, wespen zijn meestal alleen. Bijen zijn tevreden in een veld vol bloemen, terwijl de wesp vaak het gezelschap van de mens opzoekt. Wespen worden daarom als agressiever ervaren. Maar een wesp steekt alleen als hij zich bedreigd voelt, net als de zachtaardige bij.

Verschil 4. Bestrijding

Nog een verschil: wespen mogen we bestrijden, bijen niet. Bijen zijn enorm belangrijk voor de biodiversiteit. Door van bloem naar bloem te vliegen bevruchten ze de planten en bomen en kunnen deze zich voortplanten. Daarom zijn bijen beschermd en mogen deze beestjes niet worden bestreden. Bijennesten kunnen we wel verplaatsen als die voor overlast zorgen.

Zijn wespen dan alleen irritant? Zeker niet. De 5000 wespen in een wespennest, eten per dag wel 80.000 muggen en vliegen!

Herken jij voortaan welk beestje er in je tuin rondvliegt?