Meer meldingen ongedierte

06/07/2020

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) ontving in de eerste helft van 2020 meer meldingen van overlast van plaagdieren dan vorig jaar. Om precies te zijn gaat het om een derde méér meldingen dan in 2019. Vermoedelijk komt dat deels doordat we tijdens de Coronacrisis meer thuis zitten: we merken ongedierte eerder op. Het gaat vooral om ratten en mieren.

Ratten

De stijging in het aantal meldingen van ratten komt vermoedelijk ook door de sluiting van de horeca. In de zoektocht naar eten verhuizen ratten van restaurants naar woningen. Omdat ratten virussen bij zich kunnen dragen, vormen ze een gevaar voor de gezondheid.

Mieren

Eerder was de massale opkomst van het mediterraan draaigatje groots in het nieuws. Deze exotische mierensoort laat zich lastig tot niet bestrijden en zorgt voor grondverzakking in vele wijken. Maar ook de mieren die we normaal gesproken in Nederland zien, zoals de tuinmier en de faraomier, veroorzaken overlast bij mensen thuis.

Bedrijven

Niet alleen de horeca heeft stilgelegen. Ook veel andere bedrijven zijn wekenlang dicht geweest of hebben geen ongediertebestrijder laten komen, waardoor ongedierte de kans kreeg en nu meer overlast veroorzaakt.

Bestrijding

Met het oog op wooncomfort, voedselveiligheid en gezondheid is het belangrijk om ongedierte tijdig te bestrijden. De aanpak tegen ongedierte verschilt enorm per gemeente en het KAD vraagt de regering om een centrale aanpak voor plaagdierbeheersing. Heb je zelf overlast van ongedierte in of rondom je woning of bedrijf, dan helpen we je graag. Laat ons weten wat we voor je kunnen doen!

Bron: Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD)

Probleem melden