Wat heeft HACCP met ongedierte te maken?

16/05/2023

In onze branche hebben we dagelijks te maken met wetten en regels. Die regels zijn er natuurlijk niet voor niets, de gemene deler van alle verschillende certificeringen is vrijwel altijd het waarborgen van de bedrijfshygiëne en veiligheid. Alle bedrijven die voedingsmiddelen produceren, verwerken, verpakken of verkopen, hebben te maken met de HACCP-richtlijn. Dit vormt geregeld een hoofdpijndossier binnen bedrijven. Wij kunnen hierbij helpen. Maar wat heeft HACCP eigenlijk te maken met ongedierte?

Risico’s voor de voedselveiligheid in kaart brengen

HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Deze richtlijn is er om de voedselveiligheid te bewaken. Dat is waarom het een terugkerend onderwerp is voor de horeca, recreatie, industrie, productie en bij voedselverwerkingsbedrijven.

Om de voedselveiligheid te bewaken, moeten eerst de risico’s in kaart gebracht worden. Vervolgens wordt er per risico een plan van aanpak opgesteld. Is er bijvoorbeeld kans op bacteriën, dan moet er omschreven worden om welke bacteriën het gaat, waar en wanneer dit kan voorkomen, welke metingen er gedaan moeten worden, welke uitkomsten acceptabel zijn en wat er gedaan wordt als dit niet in orde is.

Meer over HACCP

Een ongediertebestrijdingsplan is essentieel voor de HACCP

Je begrijpt dat ongedierte ook een risico vormt voor de hygiëne en voedselveiligheid. Voor de HACCP-certificering is het dus essentieel om hiervan de gevaren in kaart te brengen én om te benoemen wat het bedrijf doet om de risico’s weg te nemen of te beperken. Dit brengen we samen in een preventie- en bestrijdingsplan.

In het ongediertebestrijdingsplan komt terug welke gevaren er zijn op het gebied van ongedierte. Bijvoorbeeld muizen die de voorraad aantasten of vliegen in de keuken, waarbij uitwerpselen in voedsel terecht kunnen komen. Er wordt dan ook omschreven hoe elk soort ongedierte geweerd of bestreden wordt. Zo toon je aan dat je aan de strenge voorwaarden voldoet. Maar met alleen het plan zijn we er nog niet. We ondersteunen ook in de uitvoering, monitoring en vereiste documentatie.

Heb je hier een vraag over? Neem gerust contact met ons op.

Klaas-Willem Kik

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen?

Ieder branche kent zijn eigen regels en controles. Met onze preventie- en/of bestrijdingsplannen zorgen we dat jouw organisatie voldoet aan de verplichte certificeringsnormen als ISO 22000, GLOBAL GAP, BRC, IFS, Tesco, FSSC 22000 en AIB. Kunnen we je helpen bij het bestrijden en weren van plaagdieren of het opstellen van plannen? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto en probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Vraag vrijblijvend een zakelijke offerte aan!