Welke soort wesp is het?

12/05/2022

Wespen kunnen in de zomer flink vervelend zijn! Als een wesp steekt kan dit leiden tot een pijnlijke, jeukende bult en soms zelfs tot een allergische reactie. Wanneer we een melding krijgen voor het bestrijden van wespen(nesten), voeren we eerst een zorgvuldige inspectie uit om te bepalen om welk insect het precies gaat. In Nederland komen namelijk verschillende soorten wespen voor.

Als het gaat om de Franse veldwesp is de overlast vaak een stuk minder dan je verwacht. Deze wesp is een insecteneter en dus niet geïnteresseerd in de zoetigheid op onze tuintafel. Daardoor is de kans veel kleiner dat je door deze soort gestoken wordt. Over het algemeen is de Franse veldwesp niet agressief, behalve als je in de buurt komt van het nest.

Ze zijn van andere wespensoorten te onderscheiden, door de lange poten die ze laten hangen tijdens het vliegen. De gewone wesp en de Duitse wesp trekken hun pootjes in. Ook is de Franse veldwesp wat slanker gebouwd en is het zwart op hun lijf meer aanwezig dan de gele strepen. Mocht je toch nog twijfelen, let dan op de oranje voelsprieten.

En hoe herken je een nest? De Franse veldwesp bouwt vaak meerdere nesten bij elkaar, bijvoorbeeld onder dakpannen. Per nest leven er 10-20 wespen. Het nest heeft een open structuur, je kunt dus zo de activiteiten van de werksters in het nest bekijken.

Als de nesten zich bevinden op een plek waar je er weinig last van hebt, kun je ze gerust laten zitten. Mocht je regelmatig door de aanvliegroute van het nest lopen, bijvoorbeeld bij de achterdeur, dan raden wij aan om ze te laten verwijderen.