Feit of fabel: Wesp editie

11/07/2022

Als een wesp in je buurt komt, moet je zachtjes blazen in plaats van slaan…
FEIT!
Ga jij ook panisch om je heen slaan bij de aanblik van een wesp? Hierdoor voelt de wesp zich bedreigd en kan gaan steken. Rustig blijven en zachtjes blazen werkt het beste. Wespen hebben namelijk een hekel aan wind en zoeken dan liever een ander plekje op.

Als je een wesp doodslaat, komen zijn maatjes gegarandeerd achter je aan…
FEIT!
Dode wespen scheiden een feromoon af dat wespen aantrekt en ervoor zorgt dat ze agressiever worden. En dus inderdaad wraak komen nemen op hun dode vriendje! Als je een wesp doodslaat, kun je daarom maar beter het lijk ergens anders dumpen. Zo lok je de andere wespen ook daar heen.

Franse veldwesp

Het is een aanrader om een wespennest zelf z.s.m. weg te halen…
FABEL!
Als je een wespennest rondom je huis aantreft, wil je dit waarschijnlijk zo snel mogelijk weg hebben. Maar pas op als je hier zelf mee aan de slag gaat: als wespen zich bedreigd voelen, zullen ze hun nest verdedigen en komen ze met duizenden tegelijk achter je aan. Dat wil je niet. Schakel daarom altijd een ongediertebestrijder in om een wespennest veilig te verwijderen.

Als je een wesp lang genoeg dreigend aankijkt, steekt hij niet…
FABEL!
Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek naar is gedaan, lijkt het onwaarschijnlijk dat je kan voorkomen dat een wesp je steekt door hem dreigend aan te kijken. Wespen kunnen namelijk alleen vage kleurvakken en ultraviolet licht zien. Jouw starende blik maakt dus totaal geen indruk.

Wespen zijn enorm modieus, ze zien het liefst felle kleuren…
FEIT!
Wespen komen af op felgekleurde bloemen. Het is dus aannemelijk dat jij in je vrolijk gekleurde zomerjurkje meer wespen aantrekt dan een vriend in zijn witte T-shirt. Geel is hun favoriete kleur. Dus als je bang bent voor wespen, hou deze informatie in je achterhoofd bij het winkelen voor je zomergarderobe.

Zie jij ze vliegen?

Wespen zijn niet alleen vervelend. De 5000 wespen in één wespennest eten per dag wel 80.000 muggen en vliegen! Dat is toch best fijn. Maar je wilt natuurlijk geen wespennest in of rondom je huis. Neem daarom direct contact op met een ongediertebestrijder als je overlast ervaart van wespen.

Contact