Grip op ongedierte

De rattenbestrijding in je gemeente

Wie is er verantwoordelijk voor het bestrijden van een rattenplaag? Dit is een veelvoorkomende vraag. Zeker nadat een aantal jaar geleden de wetgeving rondom rattenbestrijding m.b.t. ieders eigen gemeente is veranderd.

Rattenbestrijding verantwoordelijkheid gemeente

Wanneer er sprake is van een rattenplaag in een publieke ruimte of omgeving, dan is het bestrijden ervan de verantwoordelijkheid van de gemeente. Als je iets hebt opgemerkt, adviseren we je om de gemeente zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Ratten dragen namelijk virussen bij zich en kunnen de hygiëne en veiligheid in gevaar brengen.

Rattenbestrijding verantwoordelijkheid burger

Als ratten zich bevinden op eigen grondgebied, dan is dit in tegenstelling tot publieke ruimte je eigen verantwoordelijkheid. Schakel ook in dit geval zo snel mogelijk hulp in. Ratten zijn nu eenmaal onhygiënisch en kunnen de veiligheid in het geding brengen voor jou, je gezin en je buurtbewoners.

Het kan voorkomen dat je mensen uit de buurt de overlast van ratten veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld komen door onhygiënische gewoontes of een verkeerde opslag van huisvuil. Ga dan met elkaar in gesprek en maak hier afspraken over. Lukt dit niet? Maak dan melding bij de gemeente, mogelijk starten zij een onderzoek en kunnen de veroorzaker aanschrijven.

Oorzaken rattenplaag

Er zijn verschillende oorzaken die een rattenplaag tot gevolg kunnen hebben. Zo trekt afval en zwerfvuil ratten aan. Ook eenden- en vogelvoer zouden een oorzaak kunnen zijn, net als kippen- en konijnenvoer. De meest voorkomende oorzaak is het riool. Een rattenplaag kan zomaar ontstaan als er iets mis is met de rioolaansluiting onder de woning. Laat dit ook controleren door een loodgieter en schakel een plaagdierbestrijder in.

Zelf ratten bestrijden

Wil je zelf ratten bestrijden? Zorg dan dat je goed op de hoogte bent van alle regels. Veel middelen zijn verboden. Een voorbeeld hiervan is biocide waarmee je buitenshuis ratten bestrijdt, vanaf 2023 mag dat ook niet meer binnenshuis met dit gif.

Wat nog wel mogelijk is, is de inzet van rattenvallen om de ratten mee te bestrijden. Zorg ervoor dat hier een geschikte kist of behuizing omheen zit of maak gebruik van een goede oplossing van de ongediertebestrijder. Zo voorkom je dat een ander dier het slachtoffer wordt. Uiteraard is het belangrijk om de rattenval te voorzien van lokaas.

Als je de rat eenmaal hebt gevangen, is het van essentieel belang om de rat zo snel mogelijk uit de val te verwijderen. Hiermee voorkom je dat andere ratten het gevaar gaan herkennen. Daarnaast is het voorkomen van stankoverlast belangrijk.

Rattenbestrijding

Onze plaagdierbestrijders zijn gespecialiseerd om de overlast van ratten te voorkomen en te bestrijden. Zo bestrijden en weren we ratten met behulp van lokdozen die regelmatig gecontroleerd worden. Ook gebruiken we EKO1000. Dit is een mooie oplossing die goed van pas komt bij agrarische bedrijven. Zo zorgen we ervoor dat we ratten bestrijden zonder dat er gif aan te pas komt.

Zakelijke klant

Naast de particuliere sector zijn wij ook actief op de zakelijke markt. Bedrijfshygiëne en certificering zijn belangrijke factoren die niet in het geding mogen komen door een rattenplaag. Daarom stellen wij zowel preventie- als bestrijdingsplannen op voor bedrijven uit verschillende branches. Zo zorgen we voor effectieve rattenbestrijding óf het voorkomen ervan. Benieuwd naar de mogelijkheden, of heb je vragen? Neem dan snel contact met ons op!

Rattenplaag; schakel de gemeente of plaagdierbestrijder in voor rattenbestrijding in je gemeente

Heb je een rattenplaag op eigen grondgebied? Dan ben je zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de ratten. Neem in dit geval direct contact op met een plaagdierbestrijder! Neem je buiten een rattenplaag waar, op een openbare plek of in een publieke ruimte? Neem dan direct contact op met de gemeente, zodat zij een ongediertebestrijder in kunnen schakelen.

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens