Soorten wespen en wat te doen tegen wespen

Wespen zijn vliegende insecten die in de zomer actief zijn. Net als de meeste insecten, hebben mensen ze liever niet te dicht in hun buurt. Het wespen seizoen loopt van het voorjaar tot het najaar, met het hoogtepunt in augustus.

Soorten wespen in Nederland

  • Limonadewesp: hieronder vallen de gewone wesp en de Duitse wesp
  • Franse veldwesp
  • Europese hoornaar
  • Aziatische hoornaar

Dit zijn de meest voorkomende wespensoorten in Nederland. Alle wespen zijn geel met zwart en sommige soorten lijken enorm op elkaar. Zeker bij de gewone wesp en de Duitse wesp is dat het geval.

Gewone wesp
De gewone wesp herken je aan de felgele strepen en de echte wespentaille. De gewone wesp valt onder de zogenaamde limonadewespen omdat deze soort afkomt op de zoetigheid van jouw eten en drinken.

Duitse wesp
De Duitse wesp heeft meerdere zwarte stippen op de kop en op het achterlijf. De Duitse wesp staat ook wel bekend als de limonadewesp en komt ook op zoetigheid af.

Franse veldwesp
De Franse veldwesp herken je aan zijn lange, gele poten. De Franse veldwesp komt af op nectar in bloemen.

Europese hoornaar
De Europese hoornaar is groter dan de limonadewesp. De larven worden gevoed met insecten en de volwassen hoornaars voeden zich voornamelijk met het suikerrijke sap uit planten.

Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een exoot die in opkomst is in Nederland. Deze soort is iets kleiner dan de Europese hoornaar, maar wel agressiever. De Aziatische hoornaar eet insecten, waaronder bijen en hommels.

Duitse wesp
Franse veldwesp
Europese hoornaar
Aziatische hoornaar

Elk soort heeft een eigen manier om een wespennest te bouwen. Ze kauwen hout tot pulp en bouwen een nest op hun favoriete plekje: aan een afdak, in de spouwmuur of zelfs in de grond. Het wespennest van de limonadewesp en de hoornaar is roodbruin van kleur en een nest van de Duitse wesp is grijzer van kleur. Het nest heeft altijd meerdere ingangen.

Wat is het nut van wespen?

Omdat wespen graag muggen en andere insecten vangen, worden ze ook wel gezien als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dat is vooral in de landbouw nuttig. Maar wespen zorgen niet voor bestuiving van bloemen en gewassen, zoals bijen en hommels dat wel doen.

Wanneer spreek je over een wespenplaag, en wat kun je doen tegen wespen?

Bij mooi weer ontvangen we veel telefoontjes van mensen die overlast ervaren. Zie je af en toe een wesp voorbij komen, dan is dat geen ramp. Maar zit je lekker in de tuin en vliegen er meerdere wespen in de rondte, of doen ze zich massaal te goed aan je eten of drinken? Dan heb je met een wespenplaag te maken. De kans is groot dat er een wespennest in de buurt zit. Een wespenplaag kan ook in huis voorkomen.

Ervaar je overlast, dan kun je wespen vangen door limonadesiroop in een lege fles te doen. Wespen houden van de zoetigheid en zullen erop af komen en kunnen niet zo gemakkelijk uit de fles komen. Verder houden wespen niet van de geur van kruidnagel, citronella, azijn, lavendel en knoflook. Maar deze methodes bieden natuurlijk geen garantie dat het probleem is opgelost. Waarschijnlijk zie je de wespen liever helemaal niet meer, en daarom moet het probleem bij de bron worden aangepakt: het wespennest.

Wespen bestrijden

Omdat de koningin in het voorjaar haar eitjes legt en het nest dan wordt gemaakt, is dit de beste tijd om het wespennest te verwijderen. Maar je hebt op dat moment misschien nog niet in de gaten dat de zwartgele insecten druk in de weer zijn in jouw huis of tuin. Om het probleem effectief aan te pakken, is het aanbevolen om een ervaren plaagdierbestrijder in te schakelen. Wij komen altijd ter plaatse voor een inspectie, zo kunnen we de aanvliegroute bekijken en de locatie van het wespennest achterhalen. Daarna kunnen we de wespen op een veilige manier bestrijden. Zo voorkomen we dat er iemand gestoken wordt, en pakken we het probleem bij de bron aan.

Hulp inschakelen
Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens