Soorten wespen en wat te doen tegen wespen

Wespen zijn vliegende insecten die in de zomer actief zijn. Net als de meeste insecten, hebben mensen ze liever niet te dicht in hun buurt. Het wespen seizoen loopt van het voorjaar tot het najaar, met het hoogtepunt in augustus. Bij mooi weer ontvangen we veel telefoontjes van mensen die overlast ervaren. Lees meer over de verschillende soorten én wat je kunt doen tegen wespen.

Soorten wespen in Nederland

In Nederland zien we vooral de limonadewesp, de Europese hoornaar en de Franse veldwesp. De limonadewesp bestaat weer uit twee soorten: de gewone wesp en de Duitse wesp. Ze lijken enorm op elkaar, alle wespen zijn geel met zwart. De Duitse wesp heeft echter meerdere zwarte stippen op de kop en op het achterlijf. De Europese hoornaar is iets groter (en gemener) dan de limonadewesp en de Franse veldwesp herken je aan zijn lange, gele poten.

Elk soort heeft een eigen manier om een wespennest te bouwen. Ze kauwen hout tot pulp en bouwen een nest op hun favoriete plekje: aan een afdak, in de spouwmuur of zelfs in de grond. Het wespennest van de limonadewesp en de hoornaar is roodbruin van kleur en een nest van de Duitse wesp is grijzer van kleur. Het nest heeft altijd meerder ingangen.

Wat is het nut van wespen?

Omdat wespen graag muggen en andere insecten vangen, worden ze ook wel gezien als natuurlijk bestrijdingsmiddel. Dat is vooral in de landbouw nuttig. Maar wespen zorgen niet voor bestuiving van bloemen en gewassen, zoals bijen en hommels dat wel doen.

Wanneer spreek je over een wespenplaag, en wat kun je doen tegen wespen?

Zie je af en toe een wesp voorbij komen, dan is dat geen ramp. Maar zit je lekker in de tuin en vliegen er meerdere wespen in de rondte, of doen ze zich massaal te goed aan je eten of drinken? Dan heb je met een wespenplaag te maken. De kans is groot dat er een wespennest in de buurt zit. Een wespenplaag kan ook in huis voorkomen.

Ervaar je overlast, dan kun je wespen vangen door limonadesiroop in een lege fles te doen. Wespen houden van de zoetigheid en zullen erop af komen en kunnen niet zo gemakkelijk uit de fles komen. Verder houden wespen niet van de geur van kruidnagel, citronella, azijn, lavendel en knoflook. Maar deze methodes bieden natuurlijk geen garantie dat het probleem is opgelost. Waarschijnlijk zie je de wespen liever helemaal niet meer, en daarom moet het probleem bij de bron worden aangepakt: het wespennest.

Wespen bestrijden

Omdat de koningin in het voorjaar haar eitjes legt en het nest dan wordt gemaakt, is dit de beste tijd om het wespennest te verwijderen. Maar je hebt op dat moment misschien nog niet in de gaten dat de zwartgele insecten druk in de weer zijn in jouw huis of tuin. Om het probleem effectief aan te pakken, is het aanbevolen om een ervaren plaagdierbestrijder in te schakelen. Wij komen altijd ter plaatse voor een inspectie, zo kunnen we de aanvliegroute bekijken en de locatie van het wespennest achterhalen. Daarna kunnen we de wespen op een veilige manier bestrijden. Zo voorkomen we dat er iemand gestoken wordt, en pakken we het probleem bij de bron aan.

Hulp inschakelen
Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens