Ekster weren

De zwart witte ekster is één van de bekendste vogels in Nederland. Ze weten zich uitstekend aan te passen aan hun omgeving en hierdoor komen ze zowel in het buitengebied als in stedelijke gebieden voor. Kenmerkend is het zwarte verenkleed in combinatie met de witte buik, zwarte snavel en schoudervlekken.

De ekster voedt zich voornamelijk met allerlei plantaardig en dierlijk voedsel. In het voorjaar en de zomer eten ze voornamelijk wormen, slakken en insecten. Ook eieren en jonge vogeltjes uit andere nesten staan dan op het menu. In het najaar en de winter eet de ekster niet-dierlijk voedsel zoals vruchten en zaden.

Eksterparen blijven meerdere broedseizoenen bij elkaar. Doordat ze zo’n veertig dagen bezig zijn met het bouwen van hun doorgaans overkapte nest, wordt deze in de opvolgende jaren hergebruikt.

Hulp inschakelen

Wering ekster

De aanwezigheid van de ekster kan als vervelend worden ervaren. Jonge eksters zwerven in groepen rond en zijn daarnaast erg slim en nieuwsgierig. De ekster gaat graag op onderzoek uit en is geïnteresseerd in onbekende voorwerpen. Als ze eenmaal weten dat er in een vuilnisbak etensresten te vinden zijn, zullen ze regelmatig blijven terugkomen.

Het bestrijden van de ekster is verboden wanneer je hier geen specifieke toestemming voor hebt. Eksters zijn net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. Daarnaast mogen ook nesten en rustplaatsen niet vernield, beschadigd of vernietigd worden.

Preventieve maatregelen

Wil je de aanwezigheid van de ekster voorkomen? Dat is eigenlijk onmogelijk, maar beperken kan zeker! Stel geen voer of etensresten ter beschikking, door afvalcontainers en voerbakken voor nieuwsgierige en hongerige ekster af te sluiten.

Ekster weren

Ondervind je overlast van de ekster of heb je een vermoeden van zijn aanwezigheid? Schakel dan een professionele plaagdierbestrijder in. Wij zijn er voor zowel de particuliere als zakelijke klant. Door eerst een inspectie uit te voeren weten we de ekster op effectieve wijze te weren. Je kunt ons inschakelen bij het nemen van preventieve en weringsmaatregelen tegen de ekster. Kunnen we je helpen? Neem contact met ons op, dan plannen we direct een inspectie in!

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens