Zwammen bestrijden

Veel mensen denken bij het horen van het woord ‘zwam’ aan een zwam op een oude boom in het bos. Maar wist je dat er ook zwammen bij jou in huis kunnen groeien? Dit is natuurlijk geen prettige gedachte en hierbij tasten zwammen ook nog eens de fundering van je huis aan.

In het eerste stadium zijn zwammen onzichtbaar, maar al wel aanwezig in het hout. Deze ‘sporen’ kunnen worden meegenomen door de lucht waardoor ook andere plekken mogelijk besmet worden. De aanwezigheid van de zwam kan dus echt serieuze gevolgen hebben. Wanneer de zwam gaat groeien zie je op een gegeven moment lange schimmeldraden die zich in het hout nestelen, vandaar dat zwammen onder de houtaantasters vallen.

Zwammen leven voornamelijk op vochtige plaatsen, denk hierbij aan bijvoorbeeld kelders en kruipruimten. Deze houtaantasters groeien tussen de 3 en 38 graden en kunnen op termijn een serieus gevaar vormen door de houtschade die wordt aangericht. Doordat hout in hoog tempo wordt afgebroken, is er potentieel instortingsgevaar. Zeker wanneer steunbalken zijn/worden aangetast.

Hulp inschakelen

Preventieve maatregelen tegen zwammen

Een preventieve maatregel die je zelf kunt nemen tegen zwammen is het vochtgehalte in ruimten zoals kelders, zolders en kruipruimtes onder de 20% te houden. Zo krijgen zwammen niet of nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen. Een andere manier om de kans op aanwezigheid van zwammen te minimaliseren is om hout te behandelen met een houtverduurzamingsmiddel.

Bestrijden van zwammen

Neem direct contact op wanneer je zwammen hebt gelokaliseerd of een vermoeden hebt van de aanwezigheid. Onze ongediertebestrijders beschikken over de juiste materialen en kennis om de schade te bekijken en de zwammen weg te nemen.

De bekendste én gevaarlijkste zwammen zijn de huiszwam en de kelderzwam. Deze soorten vragen om directe én professionele bestrijding van een ongediertebestrijder.

Klaas-Willem Kik

Overlast bestrijden, of werken aan preventie?

Heb je nu een probleem dat direct actie vereist, of ben je op zoek naar een partij om uit te nodigen voor het bestrijden én voorkomen van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto van een probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Onze contact­gegevens