Bestrijdingsmiddelen vragen vanaf 2023 om certificering

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt in 2023 verder aan banden gelegd en dat heeft invloed op de mogelijkheden die je hebt in de bestrijding van ongewenste gasten.

In een video item van Boerderij vertelt Klaas-Willem Kik meer over de laatste ontwikkelingen. Bekijk de video op de website van Boerderij.

Eerste stap

In januari 2017 is het gebruik van de biocide anticoagulantia buiten aan banden gelegd. Dit houdt in dat er alleen met deze biocide gewerkt mag worden als er gewerkt wordt volgens een stappen plan waarbij IPM -Integrated Pest Management- voorop staat.

Het doel van deze maatregelen is om verantwoordelijk(er) met biocides om te gaan en doorvergiftiging tot een minimum te beperken. De IPM-methode richt zich als eerste op het onaantrekkelijk maken van de omgeving voor plaagdieren. Zo wordt onder andere aanwezig voer buiten weggehaald, bossen, struiken en overige spullen weggehaald en weringsmaatregelen getroffen. Wanneer deze preventieve stappen zijn genomen en dan alsnog overlast wordt ervaren, kan men gebruik maken van biocide.

Certificering

Om gebruik te maken van de biocide anticoagulantia moet je als bedrijf in het bezit zijn van het KPMB IPM RAT certificaat. Wanneer je dit certificaat als bedrijf hebt word je jaarlijks onderworpen aan een audit. Daarnaast is het zaak dat het personeel dat met deze biocide werkt, ook gediplomeerd is.

Vanaf 2023

Vanaf 2023 gaat dit dus nog verder veranderen en zal de toepassing van de biocide anticoagulantia ook gelden voor het gebruik binnen. Dit heeft als gevolg dat ook hier volgens het IPM principe gehandeld zal moeten worden en de omgeving eerst onaantrekkelijk gemaakt moet worden door het wegnemen van elementen uit de omgeving en het toepassen van weringsmaatregelen.

In de aanloop naar de harde deadline van 1 januari 2023 is gebleken dat deze juridisch niet haalbaar was. Vergunninghouders van rodenticiden hebben bij een wijziging van het etiket recht op aflever- en opgebruiktermijnen voor oude verpakkingen. Dat leidt tot een geleidelijke uitfasering van de oude voorschriften in plaats van een vaste datum.

Op nieuwe verpakkingen gelden de gebruiksvoorschriften op het nieuwe, gewijzigde etiket. Dat betekent dat de certificering en toepassing van het integrale IPM-systeem per 1 januari 2023 verplicht is voor nieuwe etiketten. Daarnaast mogen tot 29 juni 2023 nog middelen met de oude etiketten worden verkocht. Tot 26 december 2023 mogen die middelen door particuliere en professionele gebruikers worden gebruikt zoals aangegeven op de oude etiketten. Na die datum geldt voor alle toepassingen dat certificering verplicht is.

Dit beperkt de werkwijze en de effectiviteit voor je bedrijf.

Voor jou betekent dit concreet dat alleen bedrijven met daartoe gecertificeere agrariërs en plaagdierbestrijders het KPMB IPM Knaagdieren certificaat de biocide anticoagulantia binnen en buiten mogen toepassen. Voor particulieren en agrariërs met een KBA licentie betekent dit dat er niet langer gebruik gemaakt mag worden van biocide en dat dit zelfs strafbaar wordt.

Verandering voor agrariërs

Voor personen die werkzaam zijn op een agrarisch bedrijf als ondernemer of medewerkers en in het bezit zijn van een KBA – Knaagdier Beheersing Agrarisch of KGA-GB – Knaagdier Beheersing Agrarisch Geïntegreerde Beheersing licentie, komen deze te vervallen.

Hiervoor in de plaats komt een nieuwe vorm van KBA, die heet: IPM-Knaagdier Beheersing Agrarisch (IPM-KBA). Hiervoor is een aangepaste nascholingsbijeenkomst vereist inclusief het examen IPM-Knaagdierbeheersing per medewerker naast de bedrijfscertificering.

Kosten, scholing en audits

Om te controleren of de regels worden nageleefd, zullen hiervoor audits worden uitgevoerd. Tijdens de audit wordt gecontroleerd op de werkwijze en de aanwezigheid van certificeringen van het bedrijf en de medewerkers.

Dit heeft ook gevolgen voor de kosten, deze worden voor ondernemers hoger en de tijdsbesteding door de vereiste nascholing wordt intensiever. De kosten lopen hiermee op naar duizenden euro’s per jaar.

Advies

Ook voor ons vraagt dit om creativiteit en aanpassingsvermogen. Kik ongediertebestrijding heeft geïnvesteerd om tijdig aan de eisen van het vernieuwde IPM-systeem te voldoen en is hiervoor gecertificeerd. We werken al langere tijd volgens de beginselen van IPM en zijn hiermee koplopers in een duurzame knaagdierbeheersing.

In de loop van 2023 zal iedere professionele gebruiker aan deze eisen moeten voldoen. Het is zaak om vroegtijdig te beginnen met de voorbereiding op de veranderende regels en het maken van plannen om te voldoen aan de regels.

Heb jij de keuze al gemaakt of je bedrijf en medewerkers de certificeringen gaan behalen of kies jij ervoor om dit bij een plaagdierbestrijder zoals Kik onder te brengen? We denken, adviseren en rekenen graag met je mee zodat jij de keuze kan maken die bij jouw situatie past.

Referenties

Van Iperen en CZAV bevelen Kik Ongediertebestrijding aan voor het uitbesteden van ongediertebestrijding.

Neem contact met ons op