Wat is er veranderd op het gebied van de inzet van rodenticiden?

23/11/2023

Na een overgangsperiode van een jaar worden de regels nu volledig doorgevoerd: per 1 januari 2024 moeten bedrijven die chemische middelen (rodenticiden) willen inzetten om muizen en ratten te bestrijden gecertificeerd zijn. Dat betekent dat rodenticiden niet meer zomaar mogen worden ingezet, zoals in het verleden het geval was. Er wordt hierop gecontroleerd door de certificeringsinstanties, de overheid, de Inspectie Leefomgeving & Transport en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Verbod

De controles zijn streng en de gecertificeerde plaagdierbeheersers mogen uitsluitend nog werken volgens de norm van IPM (Integrated Pest Management). Samengevat houdt dit in dat er eerst een aantal stappen moeten worden doorlopen, voordat er gif mag worden ingezet bij bestrijding. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar!

Vanaf het einde van dit jaar mogen ook agrariërs en tuinders geen rodenticiden meer inzetten bij bestrijding van knaagdieren. Tot voor kort waren zij hiervoor gecertificeerd, maar deze certificering is vervallen. De overheid heeft bepaald dat alleen erkende en IPM gecertificeerde plaagdierbeheersers nog rodenticiden mogen inzetten. Het verbod op knaagdierbestrijding door middel van rodenticiden geldt ook voor particulieren.

Omschakeling biedt perspectief

In de praktijk roept dit nog veel vragen op, maar ook begrip. Waar er eerder bij overlast van ratten of muizen direct naar rodenticiden werd gegrepen, is er nu aandacht voor de bron van de overlast. Welke maatregelen kunnen we samen treffen om de overlast tegen te gaan of te voorkomen? Op welke manier komen de plaagdieren een pand binnen en wat kunnen we hier tegen doen? Dat zijn zaken waar vroeger niet naar werd gekeken, gif inzetten werd als dé oplossing gezien.

Voor onze plaagdierbestrijders heeft de nieuwe regelgeving ook een omschakeling in de werkwijze gevraagd, maar inmiddels hebben we gezien dat de nieuwe aanpak zeer succesvol kan zijn. Volgens de IPM methode beginnen we met inspectie van de situatie en kijken we hoe de muizen en ratten binnen kunnen komen. Als dat duidelijk is kunnen we weringsmaatregelen treffen. Gaten en kieren worden dichtgemaakt, zodat we ongedierte zoveel mogelijk buiten houden. Intussen bestrijden we de knaagdieren door middel van klemmen met een lokstof. Mocht dit allemaal niet voldoende helpen, dán mogen we -onder bepaalde voorwaarden- rodenticiden inzetten.

Controle

Ook het inzetten van gif als noodmaatregel wordt door de overheid op verschillende manieren ontmoedigd. Als tot deze laatste stap wordt overgegaan is bepaald dat er een nacontrole moet plaatsvinden. Deze verplichte controle door onze plaagdierbeheerser kost de klant uiteraard extra geld. En zolang er teken is van activiteit, zijn we verplicht om nacontroles in te plannen. In principe wil je als klant natuurlijk zo snel mogelijk weten of er resultaat is, maar vaak kiezen we ervoor om na 7 tot 10 dagen een controle in te plannen. Zo geven we de rodenticiden voldoende tijd om hun werk te doen.

Wanneer blijkt dat de genoemde methode door plaagdierbestrijders niet goed wordt nageleefd, zou de overheid kunnen beslissen het gebruik van rodenticiden in Nederland volledig te verbieden. Dat willen we zeker voorkomen, want deze middelen werken nu als correctiemaatregel en die raken we bij een totaalverbod kwijt. In noodsituaties kunnen we dan niet meer handelen zoals dat nu gebeurt. Het bestrijden binnen de nieuwe regels is een proces van samen. Met de informatie die mensen en bedrijven die overlast ervaren ons geven, kunnen we als plaagdierbeheersers gerichter en effectiever de bestrijding uitvoeren.

IPM werkt

Eerder was er weinig aandacht voor de oorzaak van de overlast door ratten en muizen, nu weten we dat, als de bron wordt aangepakt, het resultaat over het algemeen als goed wordt ervaren. Soms blijkt een heel eenvoudige aanpassing de oplossing voor het probleem te zijn. Het vergt echter creativiteit van de plaagdierbeheerser en hulp en begrip van de persoon die de overlast ervaart. Soms blijkt een probleem hardnekkig te zijn. Maar vanuit onze ervaring met IPM mogen we wel zeggen dat het prima werkt. De oplossing is soms sneller gerealiseerd dan verwacht, dat zorgt voor mooie reacties van klanten die erdoor verrast zijn en daar doen we het voor!

Pieter Tanis

Wat kunnen we voor jouw organisatie betekenen?

Heb je een vraag over dit bericht, of kunnen we je helpen bij het bestrijden en weren van plaagdieren? Je kunt ons dagelijks bellen op het nummer 0111 218000. Ditzelfde nummer kun je gebruiken om een foto en probleem via WhatsApp te melden. Je krijgt zo snel mogelijk een reactie.

Een vraag stellen