Aziatische hoornaar actief in Nederland

De Aziatische hoornaar verspreidt zich door Nederland

02/06/2023

De Aziatische hoornaar. De afgelopen weken is deze wespensoort veel in het nieuws, er wordt zelfs gesproken over ‘de oprukkende terrorwesp’. Hoe gevaarlijk is deze invasieve exoot?

In 2017 werd de Aziatische hoornaar voor het eerst in Nederland gezien. Dat was dicht bij onze Zeeuwse thuisbasis, een kilometer of 5 verderop in het dorpje Dreischor. Het insect valt onder de noemer ‘invasieve exoten’. Dat betekent dat een insect, dier of plant van nature niet in Nederland voorkomt, maar door menselijk handelen in ons land terecht is gekomen. Sommige exoten vestigen zich in hun nieuwe omgeving en vermeerderen zich vervolgens snel. Het probleem daaraan is dat ze schadelijk zijn voor inheemse soorten en de biodiversiteit daarbij in gevaar brengen.

Het gevaar

De Aziatische hoornaar is schadelijk voor onder andere onze honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Daar gaat het al niet zo goed mee, dus een extra vijand kunnen ze zeker niet gebruiken. Deze agressieve hoornaar jaagt actief op bijen en staat erom bekend honingbijenkasten te kunnen binnendringen en volledige nesten leeg te roven.

Voor mensen is de hoornaar niet uitzonderlijk gevaarlijk. Alleen mensen met een allergie voor wespensteken lopen gevaar, net als bij ‘gewone’ wespen. Dat neemt niet weg dat een steek van de hoornaar behoorlijk pijnlijk is.

Meer meldingen

Sinds 2017 worden er steeds meer meldingen gemaakt van Aziatische hoornaars in Nederland. De meldingen komen ook niet meer alleen uit de zuidelijke provincies, dit jaar zijn door het hele land al nesten gevonden.

Het is wel van belang om elke melding te verifiëren, aangezien veel mensen de onschadelijke Europese hoornaar aanzien voor hun Aziatische broertje. De Aziatische hoornaar is een grote donkere wesp. Het achterlijf is bijna helemaal zwart met een kleine geeloranje vlek aan het uiteinde en gele uiteinden aan de poten. De Europese variant is gemiddeld een halve centimeter groter en heeft een geel zwart achterlijf.

Wat te doen

“Om zoveel mogelijk te voorkomen dat deze schadelijke invasieve exoot zich in Nederland nog verder verspreidt, is het belangrijk dat de nesten snel opgespoord en vernietigd worden.”, zegt Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform Stop invasieve exoten. Het advies is daarom om de Aziatische hoornaar te vangen of op de foto te zetten en de signalering te melden via waarneming.nl.

Als professioneel ongediertebestrijder helpt Kik Ongediertebestrijding bij overlast of verwijderen van nesten van alle wespensoorten. Veilig en effectief, dat is grip met Kik.